Günümüzde yapılan son araştırmalar göstermektedir ki; dünyada aktif olarak kullanılan dil sayısı 7 bini bulmaktadır. Bu dillerin de % 90'ı 100 binden daha az insan tarafından konuşulmaktadır. Yaşayan dillerin % 10’u ise 100 bin nüfustan daha kalabalık topluluklar ve ülkeler tarafından konuşulmaktadır.
Bunun yanında en dikkat çeken istatistiki bilgi de yaşayan dillerin yalnızca % 1’i yaygın olarak tanınmakta ve dil olarak bilinmektedir. Bu diller Türkçe, İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca, Çince, Arapça gibi kalabalık nüfuslu ülkeler tarafından konuşulan dillerdir.
Çağımızda dünyada aktif olarak yaşayan dil çeşitliliğine sahip olan kıta Asya'da, yapılan araştırmalara göre en az 2 bin 200 dilin bulunduğu değerlendirilmektedir. Değerlendirilmektedir diyoruz çünkü bazı diller çok küçük gruplar tarafından konuşulmakla birlikte, dünya literatüründe herhangi bir yer edinememiş ve ismini duyuramamış toplulukların dilleridir.
Avrupa kıtasında ise aktif olarak konuşulan, yaşayan dil sayısı 260 civarındadır. Bu dillerden Almanca, İngilizce, Rusça, Fransızca, İtalyanca, Yunanca, İsveççe, Danca, Norveççe, Fince, Felemenkçe, Polonca, Sırpça, Kosovaca, Boşnakça, Estonca, Çekçe, Bulgarca, Romence, Macarca, İspanyolca, Portekizce, Türkçe olmak üzere yaklaşık 25 tanesi geniş topluluklarca kullanılmaktadır.
Avrupa Parlamentosunda 2016 yılında yapılan oylama neticesinde, Türkçe’nin Avrupa Parlamentosunun 25. Resmi dili olması kabul edilmiştir. Türkçe’nin de dâhil olduğu Avrupa dil ailesinde 25 dilin aktif ve yaygın olarak kullanıldığı resmi olarak kabul edilmiştir.
Dünyada konuşan sayısı 100 ve üzerinde olan dillerin ve kullanıcılarının sayıları aşağıda belirtilmektedir:
Türkçe (Konuşan sayısı 100 milyon),
Almanca (Konuşan sayısı 120 milyon),
Malayca (Konuşan sayısı 159 milyon),
Portekizce (Konuşan sayısı 191 milyon),
Bengalce (Konuşan sayısı 211 milyon),
Arapça (Konuşan sayısı 246 milyon),
Rusça (Konuşan sayısı 277 milyon),
Fransızca (Konuşan sayısı 129 milyon),
İspanyolca (Konuşan sayısı 392 milyon),
Hintçe (Konuşan sayısı 497 milyon),
İngilizce (Konuşan sayısı 508 milyon),
Mandarin (Konuşan sayısı 1 milyar +),
Dünya üzerinde konuşulan diller hakkında kısa bir bilgilendirmeden sonra, makalemize Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri başlığı açısından devam edecek olursak: Görülmektedir ki dünya üzerinde yaklaşık 7.000 farklı dil yaklaşık 8 milyar insan tarafından kullanılmakta ve bu insanların önemli bir kısmı, birden fazla dili bilmekte ve kullanmaktadır.
Konuya bu açıdan baktığımızda; temelde insanın konuştuğu ana dilinden başka bir dili öğrenmesi hiç de anormal ve zor değildir. Türkiye’de günümüzde ilkokul çağlarında başlayan yabancı dil serüveninin üniversite sıralarında hezimetle son bulduğu düşünülürse, yukarda yapılan “insanın konuştuğu ana dilinden başka bir dili öğrenmesi hiç de anormal ve zor değildir” tespitinin aslında ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.
Türkiye’de uzun yıllar yabancı dil eğitimi verildikten sonra, konunun üzerinin insanlar tarafından başarısız bir şekilde kapatılmasının nedenleri ve eleştirilerinden ziyade, konuya Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri açısından bakarak olumlu bir katkı sağlamaya çalışacağız.
Yabancı Dil Öğrenmek için öncelikle öğrenmek isteyen insanların bu çok zor iş, ben bunu yapamam, denedim ama olmadı gibi önyargılarının olmaması gerekir. Makalemizin okurları arasında bu niyette kişiler varsa lütfen öncelikle bu önyargıyı acilen terk etmelidirler. Yukarıda da belirttiğimiz gibi; dünyada milyarlarca insan sayıları tam tespit edilemeyecek kadar çok yabancı dillerden birkaçını konuşmaktadır. Sizin de bu insanlardan hiçbir eksiğiniz yok. Sonuç: Yapabilirsiniz.
Yabancı Dil Öğrenmek için yola çıkanların ikinci olarak yapması gereken; doğru bir yöntem veya strateji belirlemeleridir. Bu konuda çevrenizde iyi derecede yabancı dil bilen kişiler varsa onların rehberliğine başvurmanız faydalı olacaktır. Yanlış strateji belirleyecek olursanız, yine denedim ama olmuyor, ben bu işi yapamam tecrübe defterinize birkaç hane daha eklemiş ve kendinizi haklı çıkararak öğrenememiş olursunuz. Sonuç: bir kez daha hüsranla karşılaşmamanız için, doğru strateji veya rehber belirleyin.
Yabancı Dil Öğrenmek için üçüncü önemli unsur; kararlı ve azimli olmaktır. Gerekli kitap, CD vs. gibi dokümanları edindikten sonra, hedefinize ulaşana kadar azminizden ve kararlılığınızdan bir şey kaybetmeden, sonuna kadar devam edebilmelisiniz. Başarısız kimselerin çoğu, bu noktada çuvallamakta ve her geçen gün azimlerini kaybetmekte ve en sonunda; “öğrensem ne olacak ki?” noktasına gelmektedir.
Yabancı Dil Öğrenmek için aslında yapılması gereken, mümkünse o dilin konuşulduğu ülkeye yalnız başınıza gitmektir. Yalnız diyoruz çünkü yanınızda bir veya birkaç kişi varsa daima grup içinde ana dil konuşulacak ve yabancı dil konuşma ihtiyacı kesinlikle kalmayacaktır. Sonuçta bir önceki maddedeki, “öğrensem ne olacak ki?” noktasına gelinecektir. Bu durumun olmasına asla müsaade edilmemeli ve şahıs kendini bu dili konuşmaya tabiri yerindeyse mahkûm etmelidir.
Yabancı Dil Öğrenmek için hedef dilin konuşulduğu ülkeye ulaşılabilmişse eğer, işte bu noktada kötü konuşurum, komik duruma düşerim, beni ayıplarlar gibi herhangi bir endişeye kapılmanıza kesinlikle gerek yoktur. Unutmayın sizin kafasını gözünü kırarak konuştuğunuz o dili konuşan ve bu duruma şahit olan insanlar için sizin hiçbir öneminiz yok. Siz onların hayatlarında gördüğü, dillerini düzgün konuşamayan ve yüzlerini hatırlamadığı pek çok insandan birisiniz. Sonuç: endişeye gerek yok, çam da devirseniz, komikte olsa konuşmaya devam. Unutmayın: dil en iyi konuşularak öğrenilir.
Yabancı Dil Öğrenmek için dilin konuşulduğu ülkeye gidemiyorsanız, -herkesin kolaylıkla gitme imkânı olmayabilir-, yapmanız gereken en önemli taktiği veriyorum: Yukarıda bahsettiğimiz dokümanlardan kitap, kaset, cd vb. bulabildiklerinizin tamamını karşınıza alıp, içine gömülmenizdir. Seyahat engellilerden, bu taktikten başka yabancı dil öğrenebilen görülmemiştir.
Yabancı Dil Öğrenmek için aslında vaziyet o kadar da vahim değildir. Bu konuda verilebilecek son taktik: i s t e m e k t i r. Eğer istiyorsanız öğrenmenizin önünde kimse duramaz. Biliyorsunuz: pek çok insan, birden fazla dil konuşuyor. Siz de yapabilirsiniz.
Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri, yabancı dil öğrenme teknikleri pdf, ajanların dil öğrenme teknikleri, evde yabancı dil öğrenme, yabancı dil öğrenme yolları ece vahapoğlu, dil öğrenmenin püf noktaları, fast phrases ile dil öğrenmek, yabancı dil öğrenme süreci, yabancı dil nasıl öğrenilir, yabancı dil öğrenmenin önemi ingilizce kompozisyon, yabancı dil öğrenmenin yolları, küçük yaşta dil öğrenmenin faydaları,
yabancı dil öğrenmek iş hayatımızı nasıl etkiler, yabanci dil bilmenin önemi nedir, iki yabancı dil bilmek, dil öğrenmek zekayı geliştirir mi, ingilizce kelime öğrenmenin faydaları, ankara üniversitesi yabancı diller yüksekokulu, evde yabancı dil öğrenme, yabancı dil yüksek okulu, yabancı dil yeterlilik sınavı, yabancı dil öğrenme teknikleri pdf,yabancı dil nedir, çağrı yabancı dil okulu ekşi, yabancı dil ingilizcesi, dil öğrenmenin püf noktaları