Apostil Nedir ? 

Apostil veya Apostille Nedir;  en kısa tarifiyle, yurtdışına gidecek bir evrakın gerçek olduğunun tasdik edilmesidir. Evrakın yazıldığı ülkeden farklı bir ülkede yasal evrak olarak değerlendirilmesini sağlayan evrak onay sistemidir. Apostil  işlemlerinin kuralları 6 Ekim 1961 tarihinde Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil işlemleri nin kuralları sadece Lahey Konferansı'na üye olan veya taraf olan ülkeler arasında geçerlidir. 

Apostil Nedir? Nereden Alınır?

Apostil Nasıl Yaptırılır ?

Türkiye’de iseniz bir belgenin Ankara apostil  onayını almak (apostil şerhi veren makamlar) için öncelikle;

- Bir yeminli tercüman  tarafından, gideceği ülkenin diline tercüme sinin yapılması,

- Noter onayı nın yapılmış olması gerekmektedir. 

Apostil Nereden Alınır ?

Apostile işlemlerini; illerde Valiliklerde, ilçelerde ise kaymakamlıklarda yaptırabilirsiniz.

Adli belgelerde Apostil nerede yapılır ?

Adli belgelerde apostille şerhi için ağır ceza mahkeme başkanlıkları yetkilidir. Ağır ceza mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde apostil yetkisi Adalet Komisyonu Başkanlıklarındadır.

Apostil konsolosluktan alınır mı ?  

Hayır, apostil  konsolosluklardan alınamamaktadır.

Ankara Tercüme Bürosu  olarak çalışan ODAK Tercüme, Ankara'nın yanısıra, Türkiye'nin ve dünyanın her yerine, bütün evraklarınızın tercümesini noter onayını apostilini  ve kamu kurumlarındaki takibini tamamlayarak, PTT Hızlı Kargo aracılığı ile ulaştırmaktadır.

Apostil fiyatları  / Apostil ücreti 2020

Apostil  işlemleri çoğunlukla ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Apostil Anlaşmasına Dahil Olan Ülkeler:

Türkiye'nin de içinde bulunduğu taraf ülkelerin güncel listesine bu linkten ulaşabilirsiniz.  https://www.icisleri.gov.tr/illeridaresi/apostil-tasdik-serhine-taraf-ulkeler

Apostil onayı, resmi makamlarca  (apostil şerhi veren merciler) çok çeşitli evraklara verilebilmektedir. Bu evraklardan bazılı aşağıda belirtilmiştir. 

Apostil Örnekleri 

Aşağıda sıklıkla apostil onayı alınan belge örnekleri sıralanmıştır. 

  • Evlilik cüzdanı apostil,
  • Diplomaya apostil,
  • Pasaport apostil,
  • Apostilli sabıka kaydı,
  • Apostilli doğum belgesi,
  • Formül a uluslararası doğum belgesi apostil,
  • Formül b uluslararası evlenme belgesi apostil,
  • Formül c uluslararası ölüm belgesi apostil vs.

sayılan bu belgeler için de diğer belgelerde olduğu gibi önce yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılır. Ardından noter onayı yapıldıktan sonra ise apostil onayı / apostille şerhi alınabilir. Apostil işlemi, yurt dışında hayatını sürdürmekte olan veyahut yurt dışı ile bir takım ilişkileri olan vatandaşlarımızca son derece ihtiyaç duyulan bir işlemdir.  

Apostilli Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınır

Nüfus kayıt örnekleri İl ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınarak, tercümesi yapılır, sonrasında noter ve apostil işlemleri tamamlanır.

Apostilli Bekarlık Belgesi Nedir Nereden Alınır

Apostilli Bekarlık Belgesi, şahısların medeni durumunun gösteren belge olup, en yakın nüfus müdürlüklerinden temin edilebilir. Bekarlık Belgesi Tercümesi ihtiyaçlarınızı en hızlı biçimde karşılıyoruz. 

Apostilli Bekarlık Belgesi ve Evlenme Ehliyeti Belgesi gibi belgelerinizin, kamu kurumlarındaki takibi, tercümesi, noter onayı ve apostil onayının alınması işlemlerini en hızlı biçimde tamamlıyoruz.

e-Apostil Nedir ? 

e-Apostil sistemi; bu sistemde de belge öncelikle, yeminli tercüman tarafından tercüme edilir ve noter tarafından onaylanır. Ardından apostil onayı için tüm belgeler e-apostil sistemine yüklenir. Bu aşamadan sonra apostil işlemleri elektronik ortamta takip edilecektir.   www.eapostil.gov.tr adresine yüklenmiş olan belgeler, apostil uygulmaya yetkili kılınmış kurumlara (İçişleri ve Adalet Bakanlığı) elektronik ortamda iletilir. İlgili kurum tarafından elektronik ortamda yeniden oluşturulan ve apostil uygulanan belge, e-apsostil sistemi üzeriden PTT tarafından elektronik imza ile imzalanarak belge sahibine teslim edilir. Tamamen elektronik ortamda yürütülen bu işlemler sayesinde emek ve zamandan tasarruf sağlanmış olur.